لجن خشک کن:
هر فرآیندی که در صنعت و طبیعت رخ می دهد در نهایت علاوه بر محصول فرآیند از خود ماده زائد به جای می گذارد که در تصفیه فاضلاب به طور عامیانه لجن گفته می شود،که باید به طور مناسب و صحیح دفع گردد. معمولاً برای دفع لجن، آن را از طریق آبگیری خشک می کنند،که به آن،فرآیند لجن خشک کن می گویند.دستگاه لجن خشک کن به دوصورت فیلترپرس و اسکروپرس طراحی و تولید می شود.
تفاوت دستگاه فیلترپرس و اسکروپرس در لجن خشک کن:
هر دو دستگاه پرس در تصفیه فاضلاب به منظور آبگیری و تغلیظ لجن استفاده می شود به این منظور که بخش جامدات فاضلاب را از بحش مایع آن جداسازی می کند ، با این حال تفاوت هایی در عملکرد دو دستگاه وجود دارد.
عملکرد دستگاه فیلتر پرس این گونه می باشد که در فرآیندی به طور ناپیوسته ، پساب از طریق لوله ها وارد فضای بین صفحات دستگاه شده که ما بین این صفحات پارچه هایی از جنس کتان یا پلی آمید با اندازه منافذ قابل تغییر می باشند.
بین صفحه های فلزی ثابت یک صفحه متحرک وجود دارد که به جک هیدرولیکی متصل است و توسط فشار هیدرولیکی وارده به پساب ما بین صفحات باعث فیلتراسیون فشرده شده و لجن آبگیری شده به صورت کیک لجن در منافذ پارچه گیرافتاده و پس از حذف فشار تخلیه می گردد و پساب مایع بعد از اعمال فشار توسط جمع کنده های زیر دستگاه جمع می گردد.دستگاه اسکروپرس بدون اعمال فشار،توسط حرکت چرخشی ماردون درون دستگاه فرآیند آبگیری را انجام می دهد. آب ابتدا وارد مخزن لخته ساز شده تا ماده منعقد کننده به مخزن تزریق شده و میکس و لخته سازی انجام گیرد تا پساب آماده آبگیری شود. پس از آن پساب وارد ماردون شده تا باحرکت چرخشی آب اضافه از زیر دستگاه خارج و لجن تغلیظ شده در انتهای دستگاه پرس شود و کیک لجن تشکیل شده از دستگاه تخلیه گردد.
مزیت هر دو دستگاه شامل استهلاک پایین و دوام بالا ، کارکرد آسان ، هزینه نگهداری و بهره برداری پایین ، طراحی متراکم و اشغال فضای کم،قابلیت تنظیم غلظت کیک لجن،دارای حداقل بو و صدا و … می باشد.
دستگاه آبگیری لجن فاضلاب به روش اسکروپرس ساخت شرکت فنی مهندسی پیوند آب سپاهان
روش کاردستگاه لجن خشک کن:
بدین منظور معمولا از روش تغلیظ و آبگیری لجن استفاده می شود. آماده سازی یا اصلاح کیفیت شیمیایی لجن در واقع فرایندی فیزیکی-شیمیایی است که موجب تسهیل حذف آب و بازیافت مواد جامد لجن می شود. در اغلب موارد به منظور آماده سازی لجن از مواد شیمیایی معدنی – آلومینیوم سولفات، سولفات آهن، کلرید آهن، اهک و سامانه های پلی الکرولیت آلی-کیتوسان،کربوکسی متیل سلولزو … استفاده می شود.
لجن
در یک فرایند تصفیه فاضلاب، لجن حاصل از تصفیه معمولا حاوی مواد آلی ، پاتوژن ها و بیش از 95 درصد آب است. سیستم های فرآوری و دفع لجن عمدتا شامل فرایندهای هضم برای حذف مواد آلی و پاتوژنها و تغلیظ و آبگیری برای کاهش حجم لجن و دفع آب اضافی هستند.
بسترهای های خشک کننده و لاگونها علاوه بر مشکلات ناشی از ایجاد بوی متعفن زیاد، نیاز به فضای بسیار زیاد جهت عملیات آبگیری می باشند. خشک کن های حرارتی نیز مصرف انرژی بسیار بالایی دارند و از نظر هزینه های عملیاتی بهینه نمی باشند .
علاوه بر این کنترل آلودگی زیست محیطی ناشی از گازهای خروجی نیز از معضلات استفاده از این سیستم ها می باشد.
دستگاه لجن خشک کن روستای اژیه
لجن خشک کن به روش مولتی دیسک با دبی ١.۵ مترمکعب در ساعت
محل پروژه: تصفیه خانه بهداشتی روستای اژیه اصفهان
کارفرما: شرکت آبفای اصفهان


روش کار لجن خشک کن:
لجن مازاد از تصفیه خانه های بیولوژیکی از قبیل تصفیه خانه های صنعتی و شهری، صنایع غذایی و نساجی با غلظت 0.2% الی 5% و MLSS در رنج 2000 الی 50000 میلی گرم در لیتر وارد مخزن فلاک ساز (Flocculation) شده و ضمن تزریق مواد منعقد کننده ی مناسب، توسط همزن تعبیه شده لخته های لجن ایجاد شده و وارد سیلندر اسکرو پرس (Screw press) می شود.
در این مرحله با توجه به نوع و غلظت لجن بر طبق طراحی انجام شده بر روی گام اسکرو وارد قسمت آبگیر (Dewatering zone) سیلندر شده و سپس وارد قسمت تحت فشار (Pressurizer zone) شده و کاملاً به صورت فشرده و پرک شده از دستگاه خارج می شود. این دستگاه با توجه به استهلاک بسیار پایین مکانیکی و صرف انرژی و نیروی انسانی آن نسبت به سایر گزینه های دستگاه لجن خشک کن مقرون به صرفه است.